Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ 404

[39] Αφού αυτά τελείωσαν, ο Παυσανίας διέλυσε το στράτευμα, ενώ αυτοί που ήταν στον Πειραιά, αφού ανέβηκαν με τα όπλα στην Ακρόπολη, προσέφεραν θυσία στην Αθηνά. Και όταν κατέβηκαν, οι στρατηγοί συγκάλεσαν συνέλευση, στην οποία μίλησε ο Θρασύβουλος∙
[40] «Εγώ» είπε «συμβουλεύω εσάς, άντρες από την πόλη της Αθήνας, να γνωρίσετε τον εαυτό σας. Και μπορείτε να γνωρίσετε (τον εαυτό σας) προπαντός, αν αναλογιστείτε για ποιο λόγο εσείς πρέπει να έχετε μεγάλες αξιώσεις, ώστε να επιχειρείτε να είστε άρχοντές μας. Ποιο από τα δύο είστε πιο δίκαιοι (από εμάς); Αλλά ο λαός, παρόλο που είναι πιο φτωχός δεν έκαμε καμιά αδικία σ’ εσάς για χρήματα∙ αντίθετα εσείς, αν και είστε πλουσιότεροι απ’ όλους, έχετε κάνει πολλά και αισχρά με σκοπό τα κέρδη. Επειδή λοιπόν σ’ εσάς δεν υπάρχει καμιά σχέση με τη δικαιοσύνη, εξετάστε αν τυχόν εσείς πρέπει να καυχιέστε για την ανδρείας (σας).
[41] Και ποια κρίση γι’ αυτό μπορεί να υπάρξει καλύτερη από το πώς πολεμήσαμε μεταξύ μας; Αλλά μπορείτε να ισχυριστείτε ότι υπερέχετε ως προς την ευφυΐα (εσείς) που, αν και είχατε και τείχος και όπλα και χρήματα και συμμάχους (τους) Πελοποννησίους, έχετε περικυκλωθεί και νικηθεί από εκείνους που δεν είχαν τίποτε απ’ αυτά; Αλλά μήπως νομίζετε πως πρέπει να έχετε μεγάλες αξιώσεις εξαιτίας των Λακεδαιμονίων; Πώς (μπορεί να γίνει αυτό) αφού αυτοί, όπως ακριβώς παραδίνουν τα δαγκανιάρικα σκυλιά, αφού τα δέσουν με περιλαίμιο, με τον ίδιο τρόπο κι εκείνοι, αφού παρέδωσαν εσάς σ’ αυτό το αδικημένο λαό, σηκώθηκαν και έφυγαν; [42] Εγώ όμως, άντρες, δεν έχω βέβαια την αξίωση να παραβείτε εσείς τίποτα από αυτά που έχετε ορκιστεί, αλλά (έχω την αξίωση) εκτός από τα άλλα προτερήματα να αποδείξετε και τούτο, ότι δηλαδή και κρατάτε τους όρκους και είστε και ευσεβείς». Αφού λοιπόν είπε αυτά και άλλα παρόμοια και οτι δεν πρέπει να προκαλούν καμιά ταραχή αλλά να χρησιμοποιούν τους νόμους τους παλιούς, έλυσε τη συνεδρίαση της εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: